Обсъдиха услугите за деца в Старозагорско

19:18, 07 дек 16 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Състоянието на услугите за деца в област Стара Загора обсъдиха днес участниците в Областния координационен механизъм по деинституционализация (ОКМД), чийто председател е областният управител Георги Ранов.

Областният механизъм е разработен в изпълнение на двугодишната програма на „Надежда и домове за децата”, клон България, която обхваща 24  области в страната. Той  кореспондира с Координационния механизъм за взаимодействие при работа с деца, жертви на насилие или в риск от насилие и при кризисна интервенция.

„Нашата обща цел е да защитим и осигурим на първо място интереса на детето, да сме гъвкави при вземане на решения и да проявяваме етично поведение при решаване на всеки конкретен случай”, обясни областният управител.

На заседанието присъстваха още Боряна Климентова, програмен координатор към „Надежда и домове за децата”, и Кремена Стоянова, национален експерт по детски политики.

Климентова представи актуализиран план за действие в изпълнение на Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата от Република България". Акцентите в презентацията бяха върху целите на плана, застъпените целеви групи и предвидените мерки за изпълнението му. Коментира се и предстоящото закриване на 29 домове за деца, лишени от родителски грижи и на 17 домове за медико-социални грижи за деца.

Участниците в заседанието дискутираха състоянието на услугите за деца в област Стара Загора. Бе представен и успешно решен случай в рамките на ОКМД.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама