Ще съдят сестрата на „русия ангел” за липса на родителски грижи

11:31, 09 дек 16 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районна прокуратура Казанлък образува досъдебно производство срещу 23-годишна жена за неполагане на родителски грижи спрямо малолетните й деца, съобщиха от Апелативна прокуратура Пловдив. 

Прокуратурата се е сезирала след предаването „Втори план” на 29 октомври 2016 г.  с излъчен репортаж  от мъглижкото село Ветрен,  за 23-годишната Катя А. и нейните три малолетни деца – момче на 4 г. и две момичета на 2 г. и на 1 г.

По подаден сигнал до органите на МВР и Дирекция „Социално подпомагане“ в  Мъглиж е предоставена полицейска закрила на трите деца, заради това, че майка им е оставила без надзор две от тях – 4-годишния Я. А. и едногодишната В. А., заключени в полуразрушена постройка в съседен имот, без дрехи и за продължително време, като се има предвид, че едно от децата е с трайно увреждане на долните крайници.

Дирекция „Социално подпомагане“ в Мъглиж е извела трите малолетни деца от семейната среда и ги е настанила по административен ред в специализирана институция – Дом за медико-социални грижи за деца „Мария-Луиза“  в казанлъшкото село Бузовград.

Районна прокуратура Казанлък е възложила проверка за данни за престъпление по чл.182 ал.1 от Наказателния кодекс - Родител или настойник, който остави лице, намиращо се под родителски грижи или настойничество, без надзор и достатъчна грижа и с това създаде опасност за неговото физическо, душевно или морално развитие, се наказва с лишаване от свобода до три години, както и с обществено порицание. След приключване на проверката,  с постановление от 2 декември 2016 г., е образувано досъдебно производство срещу Катя А., на 23 г., за това, че на 22 септември 2016 г. в с.Ветрен, като родител на  4-годишния Я. А. и на В.А., на 1 г. , които са се намирали под родителските й грижи, ги е оставила без надзор и достатъчна грижа и с това е създала опасност за тяхното физическо развитие.

Районна прокуратура Казанлък е дала указания за разпит на свидетели. Разследването по случая продължава.  

Катя е най-голямата сестра на малката Мария наречена „русия ангел”, която бе открита през октомври 2013 г. в цигански катун при рутинна проверка на полицията в гръцкия град Фарсала, близо до Лариса. Събата на детето развълнува хората не само в Гърция, но и в много други страни. Момиченцето живеело с ромско семейство, но след ДНК-тест се оказа, че те нямат никаква роднинска връзка с него.  Мария вече е 7-годишна,  със съдебно решение е настанена  в сигурна и спокойна среда в дома „Усмивка“ в Гърция, ходи на училище, има приятели и живее спокойно с любов и грижа.

Малко след като бе намерена Мария, бяха открити истинските й родители - Атанас и Сашка Русеви. Ти живееха в гетото в Николаево, имаха общо десет деца. Оставили Мария в Гърция, защото нямали средства да се върнат.

 Децата на Сашка, които фигурират в регистъра, са: Катя, родена през 1993 г., Еленка - 1995 г., Иса - 1998-а, Минка - 1999-а, Ангел - 2000 г., Фана - 2001-ва, Филип - 2005-а, Атанас - 2010-а, и Пенка - 2011 г. Тя бе разследвана за раждането на Мария в Гърция и продажбата й.

Преди две години журналистът Мартин Карбовски настани семейството в къща в село Ветрен. В предаването си той разказва, как е намерил децата на Катя във Ветрен, както и за мнението на хората от селото за ромската фамилия. След излъчването му се е задействала прокуратурата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама