С "Музиката на Европа и Балканите" закриват фестивала в Стара Загора

16:01, 10 дек 16 / Култура 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С концерт „Музиката на Европа и Балканите”  довечера ще бъде закрит 47-я Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. От 19 часа на сцената на Старозагорската опера меломаните ще могат да се насладят на гала концерт продукция на Блаканската оперна мрежа.

Под диригентската палка на Ивайло Кринче ще прозвучат произведения от националната музикална съкровищница на България, Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина, както и избрани арии и дуети от световната оперна класика.

Оперната прима Цветелина Василева ще представя България. Тя ще изпълни ария на Мария Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев, а след това ще зарадва почитателите на своето изкуство с ария на Леонора от „Силата на съдбата" на Верди. Очакван финал на концерта е дуетът на Леонора и Граф Ди Луна от операта „Трубадур", в който Цветелина Василева ще си партнира с великолепния румънски баритон Йонуц Паску. Преди това Йонуц Паску ще се представи с ария на Едип от едноименната опера на Джордже Енеску. Босненката Аида Чорбаджич ще изпълни „Утро" от Петър Коньович и ария на Розина от „Севилският бръснар" от Росини.

Сръбският бас-баритон Александър Стаматович ще предложи на публиката ария на Хаджи Тома от операта „Кошана" на Петър Коньович и куплети на Тореадора от операта „Кармен" на Бизе. Младата румънска певица Лаура Ефтимие ще изпълни песен на Станкуца от музикалната картина „По жътва" на Тибериу Бредичану и валс на Жулиета от операта ,,Ромео и Жулиета" на Гуно. Солистът на Старозагорската опера Ивайло Йовчев ще участва в концерта с ария на Илия от операта ,,Луд гидия" на Парашкев Хаджиев.

В първата част на концерта ще се изяви младата виртуозна пианистка от Словакия Петра Погади. Тя ще бъде солистка в Концерта за пиано № 2 в ла мажор на Ференц Лист.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама