Дават 12.46 млн. лева за чистота в Стара Загора

12:01, 12 дек 16 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 12 458 224 лева да бъдат дадени за чистотата в община Стара Загора през следващата година. Това предвиждат план-сметките, които трябва да бъдат приети от Общинския съвет на предстоящата на сесия.

Според предложението на зам.-кмета Йордан Николов, общината разполага с реални данни за количеството битовите отпадъци генерирани в град Стара Загора и населените места извън Стара Загора чрез физическо мерене( теглене) при сепарираща инсталация. Анализирани са количества събран и сепариран отпадък и количества отпадъци, които ще бъдат третирани в новоизградения Регионален център за управление на отпадъците в село Ракитница.

Въз основа на тези данни и сключените договори с изпълнителите на дейностите по чистотата са определени необходимите средства за покриване на разходите по сметосъбиране и сметоизвозане, улично метене и миене, зимно поддържане, третиране и обезвреждане на битовите отпадъци, както и разходите за отчисленията по Закона за управление на отпадъците.

През 2017 г. в план – сметките се предвижда ръст на разходите в звеното „Чистота“, където са увеличени, както числеността на персонала, така също и средствата за възнагражденията, които са обвързани с ръста на минималната работна заплата. Преразпределят се разходите за сметосъбиране и сметоизвозване и тези за почистване на териториите за обществено ползване, улично миене и метене и зимно поддържане в резултат на сключения след проведена обществена поръчка договор, съгласно който се заплаща на брой вдигнати съдове, като предложените цени за тази услуга са по-ниски от досега заплащаните. Предвижда се по-голяма сума за зимно поддържане. В населените места извън град Стара Загора приходът от таксата за битови отпадъци е недостатъчен за финансовото осигуряване на дейностите по чистотата. Необходими са допълнителни средства за покриване на разходите.

Увеличените разходите спрямо тези от 2016 г., ведно със запазване размера на таксата за битови отпадъци, формира недостиг на средства. Предвижда се той да се покрие от преходен остатък от такса за битови отпадъци от т.г. и от други общински приходи.

Според план-сметката за град Стара Загора общата сума е 11.038 млн. лв. От тях 4. 36 млн. лв. ще се дадат за сметосъбиране, сметоизвозване и доставка на съдове, 3.3 млн. лв. са за поддържане на чистотата на обществени територии, 3.17 млн. лв. за поддържане и експлоатация на депото и 470 хил. лв. за зимно поддържане. За селата са предвидени 1.42 млн. лв. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама