Енергетици и миньори с най-високи заплати в Старозагорско

14:15, 12 дек 16 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Средногодишната работна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Стара Загора за 2015 година е 10 667 лева и е със 132 лв. по-висока от тази за страната, информираха от Териториално статистическо бюро Югоизток.  Тя е нараснала с 6.3% в сравнение с предходната 2014 година.

С най-високи заплати за 2015 година са наетите в сектори: “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”, “Добивна промишленост” и “Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване”, а с най-ниски - в “Хотелиерство и ресторантьорство”, „Други дейности“ и “Административни и спомагателни дейности”.

В сравнение с останалите области на страната, през 2015 г., област Стара Загора е на второ място по показателя средна годишна работна заплата, след столицата  София.

Обобщените резултати от годишния отчет по труда на стопанските субекти от финансовия и нефинансовия сектор през 2015 година показват, че средногодишният брой на наетите по трудово и служебно правоотношение в област Стара Загора е 101 646 души, което е  4.5% от общо наетите в страната.

В сравнение с предходната година броят на наетите в областта е с 1 276 души повече. По-значително е увеличението на наетия персонал в секторите: “Преработваща промишленост“ - с 5.8%, „ Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“ - с 3.3%” и „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 2.9%

Разпределението на наетите лица по сектори е както следва: “Преработваща промишленост” - 31.9%, “Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - 12.7%, „Добивна промишленост“ - 7.3% “Образование” - 6.9%; “Хуманно здравеопазване и социална работа” - 6.4%; “Строителство” - 5.7%; “Производство и разпределение електрическа и топлинна енергия,газообразни горива и вода” - 5.0% и други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама