Търсят още старозагорци за обучение в Шао Лин

17:12, 13 дек 16 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Програмата за обучение на български деца в Китай ще се разширява, обявиха днес в Стара Загора представители на посолството на Китайската народната република у нас.

За първи път трима български ученици се обучаваха 6 месеца в манастира Шао Лин и Ханаанския университет, по програма на Министерството на икономиката в Китай. Давид Будев от Професионалната гимназия по електроника „Джон Атанасов“ и Симеон Манев от Езикова гимназия „Р. Ролан“ са от Стара Загора, а Златин Павлов е ученик от бургаското училище „Константин Фотинов“. Тримата са преминали обучение по бойни изкуства, китайски език и традиции.

Младежите са участвали в Международния фестивал на Шао Лин. Златин е  завоювал 3 златни медала, Симеон – 3 сребърни, а Давид – 2 сребърни и един бронзов медал, в състезанията по Ушу и Кунг фу. Учениците са придобили и първи дуан по ушу/кунг фу, което им дава право самите те да обучават други хора.

Тримата представиха целия курс на обучението си в Родината на бойните изкуства, в присъствието на инициатора на програмата – съветникът по икономическите въпроси в китайското посолство у нас г-н Яо, първия секретар на посолството г-н Ли и третия секретар на мисията г-жа Лина Ян.

Г-н Яо благодари за подкрепата на местната власт, за обмена между България и Китай. Той уточни, че целта на посолството е да засили сътрудничеството между китайски и български градове в сферата на икономиката, културата, туризма и спорта. Дипломатът изрази надежда, че тримата участници в китайската програма ще я популяризират и ще привлекат повече млади хора в Китай. Непрекъснато расте броят на българските студенти, които отиват да учат в Китай, расте на годишна база и търговският обмен между двете държави. За 2015 г. той е в размер на 1.8 млрд.лв.

Заместник-кметът Иванка Сотирова изрази надежда, че програмата ще се развива и още младежи от Стара Загора ще имат възможност да се включат в нея. По думите й има интерес от задълбочаване на контактите с Китай, за побратимяване със сходен китайски град и припомни за паралелките с изучаване на китайски език в СУ „Максим Горки“.

„Отворени сме за инвестиции и икономическо сътрудничество.  Можем да си съдействаме и в сферата на туризма, който има голям потенциал за развитието на нашите отношения“, заяви и зам.-кметът Красимира Чахова.

Старозагорският народен представител Маноил Манев, член на групата за приятелство с Китай в 43-то Народно събрание съобщи, че догодина Стара Загора ще бъде домакин на Фестивал на китайската култура.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама