Проект на завод за боклуци представиха в Казанлък

10:02, 14 дек 16 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гости от македонския град Битоля представиха пред общинското ръководство на Казанлък своя опит при изграждане на завод за боклуци.

Проектът бе представен по инициатива на ръководството на „България – К“, на срещата присъстваха и еколози от „Арсенал“, както и зам.- кметът на община Павел Баня Йорданка Енева.

Стефан Поп Дучев, представител в Македония на италиански консорциум за инвестиции в заводи за боклуци, направи кратко представяне на основната концепция. По нея инвеститорите от Италия са изградили заводи за боклуци в град Кремона и в други италиански градове, в македонските Битоля и Кавадарци.  Дучев разказа за основните варианти за изцяло екологично съобразена обработка на комуналния отпадък в специален завод за общински боклук и превръщането му в евтино еко гориво, което може да бъде оползотворявано за битови нужди като отоплителна и електроенергия.  Технологията за добиване на твърдото гориво от отпадъци е позната още като RDF (Refuse Derived Fuel) и в България се използва в три града: Бургас, Сливен и Русе.

В резултат на проявения интерес от страна на Община Казанлък предстои в началото на следващата година идеята да бъде представена на Регионалното сдружение на общините в област Стара Загора.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама