Връчват наградите на Четвъртото Квадринале на живописта в Стара Загора

09:13, 16 дек 16 / Култура 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Четвъртото издание на Балканското квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ” за пореден път събра в Стара Загора образните пристрастия към темата на художници от България и чужбина. Откриването на изложбата и връчването на наградите е днес от 18.00 часа в Художествената галерия в Стара Загора.

За участие постъпиха 466 произведения от 281 автори. Основната част са български творци от всички краища на страната. Произведения на 41 живописци пристигнаха от Гърция, Румъния, Сърбия, Турция, Украйна, Чехия, Русия, Великобритания и Япония. След селекцията на журито до изложбата на Квадриеналето бяха допуснати 220 творби от 160 автори.

Четвъртото Квадринале утвърждава идеята на организаторите му да срещат в края на всяка високосна година художниците, за които митове, легенди, обряди, сказания, притчи, заклинания, алегории, вярвания, народни умотворения, приказки, археологически находки и т.н. са вековни източници на мъдрост и полет на въображението, на провокиращи теми за художествена интерпретация и всеки, посвоему, да потъне в света на образите, метафорите, знаците, емоционалната изразност на цветовете и възможността да отиде отвъд тях. 

           

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама