Учат деца на толерантност в Казанлък

07:54, 22 дек 16 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Умения за учене и толерантно отношение към "различния" за деца от малцинствата ще бъдат изграждани по проекта  „Дъга на толерантността – партньорство за ефективна интеграция“ на община Казанлък. Във фокуса на вниманието са децата от 1-ви до 4-ти клас, от етнически малцинства, за които българският език не е майчин. Те са разделени в две групи: 1- 2 клас и 3- 4 клас.

Дейностите по проекта, съобразени с детските възприятия трябва да им помогнат да опознаят и изучат българския книжовен език до степен, която ще им даде равен шанс за развитие в обществото в бъдеще.

Това разясниха участниците в първоначалната пресконференция по проекта: екипът за организация и управление на проекта и партньори по отделните дейности -  ОУ „Свети Климент Охридски", с. Горно Черковище, ОУ „Свети Свети Кирил и Методий", с. Копринка, ОУ „Свети Свети Кирил и Методий", с. Ръжена, ОУ „Свети Паисий Хилендарски", с. Хаджидимитрово, ОУ „Д-р Петър Берон", с. Шейново, ОУ „Свети Свети Кирил и Методий", с. Кънчево и Фондация „Ромско сърце“, гр. Казанлък.

В продължение на две години с 297 деца и близо 100 техни родители ще се работи по модерни извънкласни форми за привличане на деца от целевата група към образование и разширяване на общата култура, така че те да припознаят училището и учебния процес като нещо приятно, като своя среда. Съвместно с партньорите по проекта са разработени различни мероприятия, в помощ на процеса. Ателие „Пъстра забава“ и клуб ,,Да учим днес за успешно утре“ ще подпомагат адаптирането на учениците към учебния процес като предложат повече възможности на децата за спорт и екскурзии, конкурси и концерти.

Със съдействието на Център за кариерно ориентиране, Стара Загора, за децата и техните родители ще заработи специален кабинет по кариерно консултиране и професионална ориентация за изграждане на трудови навици. По график, един път месечно за всяко учебно заведение ще бъдат разяснявани подробности покрай същността на различни професии и техните предимства, за да възпитат положително отношение към труда.

Специално за майките и татковците на децата ще отвори врати „Работилница за родители“ за повишаване на техните родителски умения, така че самите те да се превърнат в двигател за позитивна промяна в общността.

За да може повече деца от етнически малцинствен произход да стигнат до училище, за 20 деца, живеещи в местността „Язовира“, близо до с.Копринка, Общината осигурява ежедневен транспорт до учебното заведение в селото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама