Коледен концерт представят в Старозагорската опера

09:17, 23 дек 16 / Култура 25 548 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Коледен концерт ще представи Старозагорската опера днес от 19.00 часа. Ще прозвучат коледни песни, хорове, арии и дуети, избрани фрагменти от творби на Хендел, Бах, Глук, Врди, Пучини, Сметана, Борн и други.

Специален гост на Коледния концерт е младата флейтистка Десислава Добрева, родена Стара Загора и вече с успешна кариера в Европа. На диригентския пулт ще застане Пиер Калабрия от Италия. Негово беше музикалното ръководство на първия концерт от поредицата „Децата на Стара Загора на сцените на Европа“ на 24 ноември в Операта със солист младата цигуларка Валери Драганова.

Десислава Добрева ще е солист в Брилянтна фантазия "Кармен" от Франсоа Борн и Танц на блажените духове из операта "Орфей и Евридика" от Глук. В Коледния концерт участват още солистите Елена Баръмова, Михаела Берова, Нели Нечева, хор и оркестър на Държавна опера Стара Загора.

Десислава Добрева е родена в Стара Загора, завършила е НУМСИ“Христина Морфова“ през 2005 г. През 2012 г. се дипломира с отличие в магистърска степен в Университет за музика и сценични изкуства, Виена, в класа по флейта на проф.Барбара Гислер-Хазе. Учи един семестър по Програма „Еразмус“ в Парижката консерватория при Винсент Люка /соло флейтист на Оркестъра на Париж/. В годините 2012-2014 е в класа по флейта на Карл-Хайнц Шутц /соло флейтист на Виенската филхармония/. Участва и печели редица награди в международни конкурси и концертира в много европейски страни, както и в Япония и Китай. Участва активно в концертите на Фондация „Лайв Музик Нау“, основана от Сър Йехуди Менухин. Посещавала е майсторски класове при Филип Бернолд, Пиер-Ив Арто, Андраш Адорян, Феликс Ренгли, Патрик Галоа и др. Стипендиантка е на „Вернер Трип Фондация“, „Токио Фондация“, „Вефелшайд Фондация“.

В момента Десислава Добрева преподава флейта в Частното Музикално училище „Алегро Виваче“ във Виена, както и в Държавното Музикално училище „Й.Г.Албрехтсбергер“ в Клостернойбург. Тя е основателка на „1,2,Трио“ /флейта, виолончело и пиано/, с които през 2013 г. са финалисти и носители на награда на Конкурса „Фиделио“ във Виена.

Страстта към камерната музика я събира също с духовия квинтет „qWINDett“, с който има многобройни участия, между които на престижния Фестивал в Залцбург под ръководството на Виенските Филхармоници и също така изнасят рецитал в Музикферайн.

Свирила е в оркестри, между които на Виенската Държавна опера, Виенските Симфоници, Народната Опера във Виена, Народния театър в Клагенфурт, Симфониета Баден, Моцарт Оркестър, Младежкия оркестър на Европейския съюз, Народния театър в Баден.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама