Наградиха петима старозагорци със „Златна лира“

15:11, 23 дек 16 / Култура 25 491 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Петима артисти от Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ бяха наградени с престижното отличие „Златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Отличията бяха връчени след големия Коледен концерт в залата на Старозагорската опера.

„Златна лира“ получиха Иван Георгиев – гайдар и тъпанджия, Диана Ганева – танцьор, Йордан Йорданов – корепетитор на танцовия състав, Марин Христов – гайдар и тамбурист, и Илия Райчев – кавалджия.

„Отличията се присъждат за изключителния им принос в областта на фолклорното музикално и танцово изкуство”, обяви председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански, който връчи наградите.  По думите му, те са „артисти отдали младостта и голяма част от живота си на работата в ансамбъл „Загоре.“

60-годишен юбилей празнува м.г. професионалният ансамбъл „Загоре“ към община Стара Загора. През тези години са осъществени турнета в почти цяла Европа. Ансамбълът е носител на Орден "Кирил и Методий" - I степен, приз „Златен век“ за изключителен принос към българската култура, редица награди от наши и международни фестивали, на Наградата на Стара Загора, Кристална лира 2000 на Съюза на българските музикални и танцови дейци. През 2010 година е награден със значка "Златна книга" от Съвета на европейската научна и културна общност за завоюван висок престиж и обществено признание и принос към българската култура.

Главен художествен ръководител на ансамбъла е Христо Иванов, а негов заместник и диригент на оркестъра е Ангел Чакъров. Диригент на хора е Йорданка Вълчанова, балетмайстор Мартин Петков, концертмайстор - Иван Цонев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама