Глобяват бензиностанции без система за улавяне на парите

09:34, 28 дек 16 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До 20 хил. лв. е глобата за бензиностанции, в които няма система за улавяне на бензиновите пари, предупреждават от Регионалната инспекция за околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора. До 31.12.2016 г. е крайния срок всички бензиностанции да бъдат оборудвани със система, съответстваща на Етап II на улавянето на бензиновите пари (УБП).

Според Наредба№ 16 от 12.08.1999 г. за ограничаване емисиите на летливи органични съединения при съхранение, товарене или разтоварване и превоз на бензини всяка нова бензиностанция се оборудва с такав система. Всяка съществуваща бензиностанция, която преминава през основен ремонт на системата за зареждане с гориво, също се оборудва. В срок до 31.12.2016 г. всички съществуващи бензиностанции се оборудват със система, съответстваща на Етап II на УБП.

До края на т.г.всички бензионостанции трябва да отговарят на следните изисквания: 1. ефективността на улавяне на бензиновите пари на системите, съответстващи на Етап ІІ на УБП, трябва да е по-голяма или равна на 85 %, което се удостоверява със сертификат за съответствие с европейски или национални технически стандарти или процедури за одобрение на типа; 2. при прехвърлянето на бензиновите пари в резервоар на бензиностанцията съотношението пари/бензин трябва да бъде по-голямо или равно на 0,95, но по-малко или равно на 1,05. Всички оператори, които експлоатират бензиностанции, следва да водят прошнурован, прономерован и заверен от РИОСВ дневник за състоянието на системата, съответстваща на Етап II на УБП.

Според Закона за чистотата на атмосферния въздух - лице, което не изпълнява изискванията на Наредба № 16 за ограничаване емисиите на летливи органични съединения при съхранение, товарене или разтоварване и превоз на бензини, в т.ч. не спазва техническите изисквания и нормите за допустими емисии на ЛОС, изпускани в атмосферния въздух, в зависимост от производителността на съответните инсталации за съхранение на бензини в терминалите и бензиностанциите, се наказва с глоба  от 2000 до 10 000 лв,  съответно с имуществена санкция от 5000 до 20 000 лева.

Друга приложима мярка, спрямо бензиностанции, които не са преведени в съответствие е принудително спиране на бензиноколонки чрез пломбиране до тяхното привеждане в съответствие.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама