Млади балетисти се включват в „Лешникотрошачката” на Старозагорската опера

16:36, 28 дек 16 / Култура 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нова постановка  на балета „Лешникотрошачката” представя Старозагорската опера. В нея участват и всички млади танцьори от Детско-юношеско студио за опера и балет "Маргаритки". Представленията са днес и утре от 18 часа.

Спектакълът е възстановен след близо седем години от художествения ръководител на старозагорския балет Алида Бонева.  „Стилът на този спектакъл е неокласика, което се прави много трудно, защото трябва изключително добре да се познава класиката, за да си позволиш да надграждаш над нея”, коментира тя. Староят е бил пригоден за сцената на Драматичния театър, а сега се е наложило на по-голямата сцена да има повече персонажи.

В ролята на Маша са Ромина Славова и Кремена Костова, Принцът (Лешниктрошачката) е Станко Танев, Дроселмайер е Ивайло Янев-гост, Франц е Ивелин Христакиев и Златомир Колев, Майката и Снежната кралица е Биляна Чолакова, в испанския, руски, арабски, китайски, ирландски, френски танци участват всички артисти от балета на Операта и талантливите деца от „Маргаритки".

Премиерата на "Лешникотрошачката" е била на 18 декември 1892 година, заедно с премиерата на операта "Йоланта" в Марийнския театър в Санкт Петербург, Русия. Първото представление не е имало много голям успех.За първи път балетът е представен извън Русия през 1943 г. в Англия, а през 1944 е първото представление в САЩ от балета на Сан Франциско. През 1954 е спектакълът в Ню-Йорк, който постига огромен успех и от тогава традиционно се изпълнява по Коледа всяка година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама