Искат мораториум върху строителството в старозагорския парк „Бедечка”

17:07, 29 дек 16 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
                

Народни представители от Реформаторския блок начело със старозагорския депутат Димитър Танев, внесоха проект за решение на Парламента за налагане на тригодишен мораториум върху всички строителни дейности и върху издаване на разрешения за строеж на територията на парк „Бедечка” в Стара Загора, съобщиха от блока. 

Решението спира действията по прилагането на влезлите в сила подробни устройствени планове, както и изменения, допълнения и нанасяне на нови имоти в кадастъра и имотния регистър в границите на тези имоти.

Вносители на предложението за мораториум са Реформаторите от „Движение България на гражданите” Антони Тренчев, Настимир Ананиев, Димитър Делчев, доц.д-р Димитър Шишков и други депутати от групата. В мотивите си те посочват, че проблемът със застрояването на парк „Бедечка“ в Стара Загора е от изключителен обществен интерес, предизвиква недоволството на много граждани и природозащитници, основано на желанието им да се запази съществуващата в парка екосистема, така и във връзка с правата на собственици на поземлени имоти, възникнали въз основа на влезли в сила действащи устройствени планове.    

Те подчертават, че с мораториума ще се даде възможност на кмета на община Стара Загора да предприеме действия за изработването на проект за изменение на общия устройствен план и последваща изработка на ПУП в парк „Бедечка” в обстановка на намален обществен натиск и спазване интересите на всички граждани. 

Реформаторите се аргументират, че при построяване на предвидените в действащия ПУП сгради, голяма част от тях ще са жилищни, и така би се увеличило количеството на фини прахови частици във въздуха в резултат на битовото отопление. Друг аргумент на водещият вносител Димитър Танев, е, че в „Бедечка” живеят над 50 вида растения, като само паспортизираните едри дървета са около 1500, а над 150 вида са животните, част от които са защитени видове. И защитата на околната среда, и качеството на въздуха, който отдавна е проблем в Стара Загора, са важни за гражданите. Според Димитър Танев с този мораториум се дава време и за намиране на решение за спиране на презастрояването на градските паркове в национален мащаб, тъй като в много населените места, не само в Стара Загора, застрояването на зелените пространства и градинките създава напрежение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама