Старозагорци вече подават данъчни декларации

Повечето подават декларации по интернет. Снимка:topnovini.bg архив
Повечето подават декларации по интернет. Снимка:topnovini.bg архив

В първите работни часове на 2017 г. са подадени 7 декларации за доходите на физически лица и 1 за облагане с корпоративни данъци, съобщиха от Старозагорския офис на Националната агенция за приходите.  Предпочитан начин на 80% от клиентите е да подадат декларациите си по интернет с ПИК или електронен подпис, допълват оттам.

Новите годишни данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративни данъци за 2016 г. вече са публикувани на сайта на НАП и са достъпни на информационните гишета в офисите в Стара Загора и Казанлък.

Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 2 май 2017 г. (30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден). Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код - ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП.

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2017г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 1000 лв. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 2 май 2017 г.

Формулярите за облагане с корпоративни данъци за 2016г. също са качени на интернет страницата на Агенцията. Срокът за фирмените декларации е 31 март 2017 г., като ако бъдат подадени по електронен път, може да се ползва 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията - 31 март 2017 г.

 

Social

Коментари