Полиция ще спира ТИР-ове в Старозагорско

13:15, 04 яну 17 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От ранния следобед утре, преди проходите Шипка и Хаинбоаз ще бъдат поставени полицейски патрули, които ще спират преминаването на тежкотоварните автомобили, ако обстановката се влоши. Проходът Шипка ще бъде затворен за всякакви автомобили при тежки метеорологични условия и нулева видимост, за да се предотврати закъсването на коли в него.

За почистването на прохода са осигурени 2 роторни снегорина. В момента за двата прохода се извозват още пясък и сол. Оширява се шосето през Шипка, защото там има натрупан 80 см сняг. Ако ситуацията не се усложни много, проходът Хаинбоаз няма да бъде затварян.

Това стана ясно на днешното заседание на Областния кризисен щаб заради очакваното рязко застудяване и обилни снеговалежи в следващите дни. В срещата, свикана от областния управител Георги Ранов, участваха двамата зам.- областни управители Димитър Драчев и Христо Чаушев, директорът на Областно пътно управление Илия Златев, директорът на ОДМВР старши комисар Николай Кирков, представители на РД ПБЗН, на ЕVN и на фирмите, които почистват пътищата на територията на Старозагорска област.

На заседанието бяха обсъдени готовността за снежната зима и превантивните мерки, които трябва да се предприемат, предвид очакваната усложнена пътна обстановка. Магистралите „Тракия” и „Марица”, в участъците, които са в Старозагорска област,  ще бъдат почиствани от общо 14 машини – 10 за „Тракия” и 4 за „Марица”. Задължително почистващите фирми ще извършат превантивна обработка на пътищата преди започване на обилните снеговалежи, за да се създаде необходимата за по-безопасно шофиране „подложка”.

Почистващите фирми гарантираха, че са обезпечени с достатъчно техника, за да реагират на тежките зимни условия. Има осигурени и два влекача, които евентуално да изтеглят закъсали по пътищата коли и камиони, както и 2 щайера, в които са поставени одеяла.

От електроразпределителното дружество EVN  също увериха, че са готови за очакваното влошаване на времето. Екипите са оборудвани с необходимата техника. При усложняване на ситуацията, незабавно ще бъде свикан кризисният щаб и ще бъдат извикани на помощ екипи от съседни области.

От Пожарната пък ще уведомят всички хижари в района на Бузлуджа и Шипка, че е желателно туристите да напуснат хижите най-късно до утре следобед, защото в противен случай едва ли ще могат да бъдат изведени оттам преди понеделник-вторник, следващата седмица.

Има готовност болните на хемодиализа, които не са от Старозагорска община, да бъдат хоспитализирани най-късно до утре вечер, за да не се налага извозването им до болницата в лошото време.

От ОД на МВР и останалите институции призовават гражданите да не подават лъжливи сигнали за бедствени ситуации на телефон 112. Участниците в заседанието призоваха също да се избягва пътуването през следващите три дни, освен ако то не е крайно наложително.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама