В Казанлък са осъдени 19 мъже за брак с непълнолетна

15:08, 04 яну 17 25 241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В резултат на активната дейност на Районна прокуратура Казанлък по самосезиране, изискване на информация от институции, разглеждащи случаи на посегателства срещу деца, както и ръководство и контрол върху проверки и разследвания на престъпления по Глава четвърта от Наказателния кодекс - “Престъпления против брака, семейството и младежта“  през 2016 г. са били предадени на съд 24 лица, съобщиха от Апелативна прокуратура Пловдив.

От тях 19 са осъдени, а спрямо 18 лица присъдите са влезли в законна сила. Законовият текст на престъпление по чл.191 от Наказателния кодекс криминализира случаите, в които пълнолетно лице, без да е сключило брак, заживее съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна или 14-годишна възраст.

През месец ноември 2016 г. по инициатива на Районна прокуратура-Казанлък са проведени работни срещи с представители на Дирекция „Социално подпомагане“, Отдел „Закрила на детето“ в общините: Казанлък, Гурково, Павел баня и Мъглиж, Детска педагогическа стая,  Здравни организации и Местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към общините Казанлък, Павел баня, Николаево, Гурково, Мъглиж, които са пряко ангажирани с работата с деца, извършители и пострадали от престъпления.

Коментирани са били престъпленията срещу половата неприкосновеност и тези по чл.191 от Наказателния кодекс. Взети са решения за провеждане на превенция чрез здравната медиация към съответната община, търсене на съдействие от общопрактикуващите лекари, най-вече в малките населени места, които при наличния си непосредствен контакт, биха могли да провеждат беседи с лицата, станали обект на сексуално посегателство. Провеждат се и разяснителни кампании за полова просветеност в училищат

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама