31 казанлъчани се бориха за Богоявленския кръст, в Гълъбово спечели старозагорец

17:03, 06 яну 17 25 634 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За първи път на Йордановден в Града на розите бе отслужен съвместен ритуал по освещаване на бойното знаме на 61-ва Стрямска механизирана бригада и традиционното спасяване на Богоявленския кръст в студените води на Старата река.

Въпреки студеното време, големият християнски празник събра на Зеления мост на Старата река, 31 смели казанлъчани и техни приятели от други градове, готови да спасят кръста. Тук дойдоха и кметът на община Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общинския съветНиколай Златанов, представители на общинското ръководство и общински съветници, десетки граждани и техните гости.

С участието на Военния духов оркестър и представителна рота на карловската бригада, казанлъшки духовници, начело с архиерейския наместник отец Петко Мотев поръсиха със светена вода за здраве и успехи бойното знаме на карловските воини, самите тях и всички присъстващи.

23-годишният Тодор Куртев от Казанлък с първата си поява на ритуала извади за секунди кръста в речните води.

С бъдещия програмист Тодор, за който 2017 г. явно ще е много спорна, в реката за първи път влязоха още 13 младежи. Заедно с тух в борбата участваха и по-опитните, сред които 33-годишният пилот Данчо Йорданов от Казанлък, който 18 поредни години не е пропускал ритуала

В Гълъбово пък 36-годишният старозагорец  Живко Колев  извади кръста  от водите на язовир "Розов кладенец". Той получи наградата на кмета Николай Тонев 100 лв. и Богоявленска икона от Община Гълъбово.  Ритуалът отслужи Архимандрит Трендафил от Гълъбово. Живко се съревновава за кръста за втора  поредна година в Гълъбово, тъй като работи в тамошната структура на  "Язовири и каскади". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама