Почeтоха героите за освобождението на Казанлък

16:38, 08 яну 17 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Казанлък чества 139 години от освобождението на Казанлък и от боевете при Шипка-Шейново.

По традиция днес в Казанлък, в двора на Девическия манастир „Въведение Богородично“, казанлъчани почетоха паметта на  воините от Руската армия и Българското опълчение, дали живота си в тежки боеве с османските орди в безмилостната зима през далечната 1878 г.

„Зад тази дата остават вековните теглила и мъки и величието на българина, понесъл това изпитание, запазил своя род, език, достойнство и вяра!“, каза в словото си Мариана Ибришимова от Исторически музей „Искра“.

Заедно с кмета на община Казанлък Галина Стоянова, пред Паметника на загиналите за освобождението на града се събраха Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприян, областният управител на Стара Загора инж.Георги Ранов, председателят на Общински съвет Казанлък Николай Златанов, общинското ръководство и общински съветници, представители на патриотични организации и културни институти и училища, граждани – родолюбци.

Те бяха поздравени с кратък рецитал от възпитаници на Мая Стоянова, ръководител на Школата по художествено слово към народно читалище „Искра – 1860“.

В историческия двор на Светата обител, приютил ранени и бойци за свободата, след опустошаването и опожаряването на Стара Загора от армията на Сюлейман паша, Старозагорският митрополит Киприян, в съслужие с казанлъшки духовници, отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите. „Отдаваме покой на всички, които се пожертваха за България“, каза митрополит Киприян и пожела: „Всички ние да бъдем пазители на българщината и на завета на нашите предци!“.

Членовете на Регинален клуб „23 Пехотен шипченски полк“ към Национално дружество „Традиция“ дадоха почетен караул пред паметника на загиналите воини, а присъстващите с поднасяне на цветя се поклониха пред подвига им, донесъл свободата на Казанлък.

По-рано през деня митрополит Киприан отслужи литургия за годишнината в храма на манастира, от където започва като млад казанлъчанин неговата среща с Бога.

Утре честванията ще продължат с поклонение и поднасяне на цветя на Паметника на победата в село Шейново и заупокойна молитва в храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка, след което ще бъдат поднесени цветя в криптата на храма, в знак на признателност към героите на Руската армия и на Българското опълчение, разбили в епичната Шейновска битка вражеските орди на Вейсел паша и загинали за Свободата на България. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама