Поклониха се пред падналите в боевете при Шипка и Шейново

17:16, 09 яну 17 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С едноминутно мълчание и поклон шейновци и шипченци почетоха 139-та годишнина от паметната битка при Шипка и Шейново.

Пред Паметника на победата в Шейново кметът Данчо Данов припомни подвига на предците, паднали за свободата на България.

Кратка патриотична програма представиха самодейци от местното читалище „Освобождение – 1884“. Всички присъстващи поднесоха венци и цветя, в памет на героите от Руската армия и Българското опълчение, дали живота си в последната голяма и ожесточена битка за свободна България срещу вражеските орди на турската войска.

В град Шипка празничен камбанен звън приветства гостите на храма „Рождество Христово“, най-големият паметник в България, издигнат в знак на благодарност към Освободителите, загиналите руски войници, офицери и българските доброволци. Пред Шипченския манастир кметът Василка Панайотова разказа за снежните виелици, в които са се водили най-драматичните сражения за окончателното разкъсване на турската военна линия по Балкана и отварянето на старопланинския проход към Южна България и Цариград.

В криптата на храм-паметника бе отслужена заупокойна молитва и на всеки един от 17-те саркофага, с костите на загиналите в боевете край Шипка бяха положени венци и цветя. В поклонението участваха и членове на местното читалище „Светлина – 1861“. От Пенсионерски клуб – Шипка раздадоха на присъстващите от обредния хляб за помен на героите. Цветя бяха поднесени и на Паметника на загиналите опълченци и на Паметника на загиналите руски воини. Тази вечер на историческата могила Голяма косматка, където по време на двудневните сражения е бил командният пункт на Вейсел Паша и Централната османска армия шипченци организират празнична заря за победата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама