Отбелязват повторното освобождение на Стара Загора

07:40, 13 яну 17 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Старозагорци отбелязват днес 139 години от повторното Освобождение на града през Руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.).

По повод паметното събитие от 8.30 часа в храм „Свето Въведение Богородично“ ще бъде отслужена заупокойна литургия в памет на загиналите граждани и защитници на Стара Загора.

Общината и Старозагорската митрополия и отбелязват по този начин славната дата от 2008 г., когато се навършиха 130 години от освобождението на града.

Стара Загора е опожарена на 19 юли 1877 г. от войските на Сюлейман паша след тежки боеве. На 22 юли Девети Кавказки драгунски полк, предвождан от херцог Николай Лайхтенбергски, освобождава града. На 23 юли ген. Гурко и ген. Столетов са тържествено посрещнати в Стара Загора. На следващия ден е избрана  привременна управителна комисия с председател Петко Рачов Славейков - организатор на първата гражданска власт в града.

На 31 юли Сюлейман паша предприема настъпление срещу Стара Загора. След шестчасов бой войските от Предния отряд се оттеглят към Шипченския проход. Но част от опълченците и казаците се барикадират в града и съпротивата им продължава до вечерта на 1 август. Градът остава месеци в ръцете на турците.

На 13 януари 1878 г. Стара Загора е освободена повторно, а за окръжен началник е назначен руският офицер Куликовски. Възстановяването на града започва веднага след освобождението на България.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама