Представят „Цар последен” в Стара Загора

10:28, 13 яну 17 / Култура 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Постановката „Цар последен”, историческа драма за живота и делото на цар Иван Шишман, е най-новата премиера на Драматичния театър в Стара загора. Тя е дело на Райна Томова, а режисьор на спектакъла е Йосиф Сърчаджиев.

Премиерата е днес от 19.00 часа на сцената на Драматичния театър „Гео Милев”.

В ролята на Иван Шишман се превъплъщава гост актьорът Димитър Живков, носител на награда „Аскеер” за изгряваща звезда. Задено с него в пиесата участват: Иван Калошев, Светослава Иванова,  Елена Азалова,  Мария Пенчева, Весела Петрова, Светла Тодорова, Ивалин Димитров, Стефан Делев.

Райна Томова избира Иван Шишман за свой герой, за да разкрие ролята на лидера в съдбата на нацията.  Показвайки как един владетел извървява  тежкия път с достойнство, с високо вдигнат факел на чистата съвест, пиесата е и разговор със съвременността - припомня на сегашните властници,  как се  служи на България. От глъбините на XIV век, най-трагичният в историята на българите, посланието е към нас, наследниците, с разговор за забравени от мнозина нравствени категории като любов към Родината, чест, достойнство, жертвоготовност. Чрез живота и делото на последния български цар Иван Шишман, се напомня какво означава да се поеме отговорност за държавата в тежки времена, смелостта на решенията, силата да отдадеш в жертва най-скъпите си хора и готовността сам да се пожертваш.    

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама