Старозагорският депутат Димитър Танев: Изборен кодекс не се пише на коляно

15:53, 13 яну 17 / Политика 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Това, което прави в момента ГЕРБ е неприемливо - в  последните дни на коляно да правиш Изборен кодекс. Ние не мислим, че това е работа на този Парламент” , каза в Стара Загора  народният представител  от Реформаторския блок Димитър Танев. Според него няма да се стигне до приемане от това Народно събрание.

Като тежък, но смислен мандат с отстояване на отговорности, определи двугодишната си работа в парламента Димитър Танев.  По думите му той е нормален депутат, който обаче не е пътувал в чужбина за сметка на Народното събрание и не е ползвал служебен автомобил и други привилегии.

 Димитър Танев отчете, че работата си в 43-тото народно събрание за периода 27.10.2014 – 13.01.2017 г. - 28 законопроекти, 32 предложения за закопроекти, 16 въпроси  към министър председателя и министри от кабинета Борисов 2. Промените в закона за държавния служител, промените в Закона за професионалното образование, темата за инвалидните пенсии, предложението му за изменение на Закона за политическите партии чрез механизъм за намаляване на партийната субсидия чрез регресивна скала са сред личните му каузи, осмислили работата в Народното събрание.

Танев съжали, че нито една от политическите партии, включително е тези от Реформаторския блок,  не се е справила с разяснителната кампания върху въпросите в референдума.  Реформаторите не приемат така предложената мажоритарна система,която води до двуполюсен модел, от който ще се възползуват ГЕРБ и БСП. Като крайно популистки определи той въпросът за намаляване на партийната субсидия и припомни, че Реформаторският блок  предложи регресивната скàла за намаляване на партийните субсидии, която  ще  спести  около 7 милиона лева в бюджета годишно. „Според нас партиите не трябва да имат възможност със субсидия си от бюджета да купуват недвижими имоти, както и 20 % от субсидиите да се задържат от Министерството на финансите, докато се обяви дата на изборите и след това да се дават на партиите само за предизборните им кампании”, каза още Танев. Така ще се спре практиката на големите партии да държат милиони от субсидиите си в банки и да печелят от лихвите.

Танев сподели неудовлетвореността си от пенсионната реформа, която определи като реформата на Дянков с увеличаване на възрастта за пенсиониране. Той оцени като слабо присъствието на Калфин в правителството, като коментира, че инвалидните пенсии остават многобройни, а за ранното пенсиониране нищо не е направено.

За казуса „Бедечка” Танев изрази надежда, че налагането на мораториум, подкрепено от Регионалната и Правната комисии в Парламента, ще мине в зала до края на този мандат.

На прага на новите предсрочни избори народният представител е убеден, че Реформаторският блок  е съюз, обединен  от усилията на десницата с ясни цели и послания. На 28 януари ще се проведе първият съюзен конгрес. За ръководител на кампанията за предсрочни избори  вече е избран д-р Петър Москов, а Найден Зеленогорски остава шеф на предизборния щаб на Реформаторите

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама