Опера и балет в една вечер представят в Стара Загора

07:51, 21 яну 17 / Култура 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Старозагорската опера представя два спектакъла в една вечер. Днес от 19.00 часа меломаните могат да се насладят на  операта „Селска чест“ и балета „Делвата“ на италианските съвременници Пиетро Маскани и Алфредо Казела. Спектаклите са дело на изцяло италиански творчески екип.

Драматичната история в операта „Селска чест“ ще видите в автентичната сицилианска атмосфера, костюмите са исторически верни на времето, в което се развива действието - края на 19-ти век. Майсторът – сценограф и костюмограф Салваторе Русо вписва в сценичната визия  архитектурните символи на Сицилия, използва типичните за региона битови съоръжения и атрибути, облича героите в характерни костюми с колоритни етно елементи. Режисьорът  Игнацио Окипинти съзнателно търси една различна и още по-въздействаща интерпретация на изпълнената с емоции и южняшки страсти драма.

В балетната постановка на „Делвата“ сицилианската картина е коренно противоположна като цветове и настроение. Алфредо Казела създава тази едноактна  танцова комедия през 1924 година. Композиторът сам не е предполагал, че балетът „Делвата“  ще му донесе толкова много успехи. Поучителната комична притча на Пирандело ще бъде разказана в танцова версия сред искрящи и бликащи от нюанси багри – в декорите, в костюмите, в хореографията. Зрителите ще се срещнат за първи път с „Делвата“ на Алфредо Казела през погледа на големия италиански хореограф Флавио Бенати. Танцов театър, смесени танцови техники, пантомима в един наситен с комични ситуации спектакъл. Зад забавната и наивна наглед история прозира вечното мъдро послание на сицилианеца Луиджи Пирандело: „Трябва да се мисли преди да се прави каквото и да е….“.

Това е второто представление на двете творби след премиерата на 28 ноември, с която се откри Фестивалът за оперно и балетно изкуство. Диригент на „Селска чест“ е Ивайло Кринчев, а на балета „Делвата“ – Мауро Фабри.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама