Има над 200 писмени становища за промени в общия план на Стара Загора

16:15, 21 яну 17 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 200 са заведените до крайния срок 19.01 2017 г. писмени становища, предложения и възражения относно проекта за изменение на действащия Общ устройствен план на Стара Загора и прилежащите крайградски територии на Стара Загора. Това съобщи снощи, по време на продължилото три часа докладване и обществено обсъждане на предварителния проект, който беше изложен в продължение на месец в информационния център на Община Стара Загора, секретарят на общината Делян Иванов.

В общинската зала „П. Р. Славейков“ присъства целият Експертен съвет по устройство на територията на Община Стара Загора, зам.-кметовете Иванка Сотирова, Красимира Чахова, Янчо Калоянов, председателят на ОбС Емил Христов, гл. архитект Виктория Грозева, представители на общинската администрация, проектантския колектив, архитектурната гилдия на града, общински съветници, общественици и граждани.

Изработеният предварителен проект е за изменение на действащия Общ устройствен план (ОУП) на Стара Загора и прилежащите крайградски територии, одобрен с Решение № 1158 по протокол 55 от 26.05.2011г., в частта му за кв. „Бедечка“, в териториалния обхват - на север от ул. „Христина Морфова“, на юг от алея към предприятие „Труд“, на изток от ул. „Иван Вазов“ и на запад от ул. „Хан Тервел“.

„Независимо от това дали ще бъде одобрен Проектът за изменение на общия устройствен план, получилите Разрешение за строеж осем проекта за жилищно строителство в кв. „Бедечка“, ще бъдат реализирани“, това каза по време на представянето ръководителят на авторския проектантски колектив арх. Петко Еврев. Според проекта за изменение на ОУП останалата част от територията е предвидена да бъде парк.

По време на септемврийското редовно заседание на ОбС общинските съветници взеха решение за преразглеждане на Общия устройствен план на града, в частта му за кв. „Бедечка“ и Подробния устройствен план към него.

Присъстващите на обсъждането снощи защитници на съществуването на парк „Бедечка“ съобщиха, че при проведената нова паспортизация са били картотекирани 2700 дървета, а в проекта за изменение на ОУП са отбелязани 1495 броя.

Присъстващите имаха възможност, по заявено предварително желание, да направят свои изявления в рамките на три минути. Повече от половината от изказалите се бяха собственици на имоти, които не отстъпиха от желанието си да разполагат с тях както намерят за добре. Природозащитниците продължиха да настояват за спиране на строителството, запазване на зелените площи и овъзмездяване на притежателите на имоти с други подобни.

На проведеното общественото обсъждане се води писмен протокол, който ще се приложи към документацията за Експертния съвет и за Общинския съвет. 

Предстои разглеждане по целесъобразност на всички писмени становища, предложения и възражения и направените устни изказвания по време на общественото обсъждане, относно изготвения предварителен проект за изменение на действащия Общ устройствен план на Стара Загора за територията на кв./парк "Бедечка" от Общински Експертен съвет по устройство на територията.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама