Нови археологически открития представя музеят в Стара Загора

10:29, 11 фев 17 / Култура 25 652 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионалният исторически музей в Стара Загора ще представи най-новите си археологически открития на традиционната среща на археолозите. Тя ще се състои днес и утре в Приморско.

Тридесет и шестата конференция се провежда в навечерието на професионалния празник на археолозите, който се отбелязва на 14 февруари.  В нея ще участват близо 50 археолози, които ще представят  доклади за извършените археологически проучвания през 2016 година. Ще бъдат представени резултатите от разкопките на територията на  Приморско, Созопол, Бургас, Несебър,  Карнобат,   Елхово,   Ямбол,   Нова Загора,  Раднево,  Сливен, Стара Загора и Казанлък. Във форума ще участват и специалисти от Националния археологически институт с музей при БАН, извършили проучвания на територията на Югоизточна България през изминалата година.

 Старозагорският исторически музей участва с 8 доклада.  Едни от най-интересните археологически находки, които ще бъдат представени на срещата в Приморско, са трите каменни надписа, открити в останки от стара сграда  на улица „Железни врата“ 12  в Стара Загора. Тези надписи се представят за пръв път на научен форум.. При спасителните дейности се открива турска частна баня, изцяло изградена с материали от античността. Върху арите са открити безценни надписи, разчетени от Николай Шаранков, преподавател по латински и старогръцки език в Софийския университет.

На единия надпис, датиращ от 180-210 г., върху мраморна плоча се посочва списък с имена на свещенослужители и техните синове, членове на колегии за провеждане на мистерии, свързани с майките на боговете.  На арата, вградена в турската баня, текстът гласи: "На добър час! Статуя на Флавий Никий - син на Публий - отговорник за храма на императорския култ, издигнаха по решение на най-скъпата му роднина - неговите братя щастливо!" Надписът се датира от втората половина на трети век. Третият надпис, който се намира на арата в църквата в с. Сърнево, гласи: "На добър час! Статуя на най-великия и най-божествения император!" Надписът е стоял под императорска статуя, най-вероятно издигната от името на градските власти. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама