Призовават за защита на българския въгледобив

08:31, 21 фев 17 25 1089 Шрифт:
Автор:

За обща позиция в защита на българските енергетика и въгледобив от невъзможни за изпълнение пределни нива на емисии, призовават от Българската минно- геоложка камара (БМГК) и „Мини Марица- изток“. Те организират днес дискусия за предложената промяна в Референтния документ за най-добри налични техники (BREF) за големи горивни инсталации.

Целта на дискусията е призив към отговорните институции за обща позиция в защита на българските енергетика и въгледобив от невъзможни за изпълнение пределни нива на емисии. Дискусията ще се проведе в Гранд Хотел София, от 13.00 часа.

Поканени за участие са представители на държавата, браншовите организации, топлоелектрически централи, синдикални лидери и неправителствени организации свързани с въгледобива и електроенергетиката. Ще се представят анализи на положителните ефекти от работата на „Мини Марица-изток“ и свързаните пряко и косвено с дейността му сфери на социално-икономическия живот в регион Стара Загора и в страната.

Новите пределни стойности на емисиите в Окончателния работен вариант на Европейската комисия поставят в опасност енергийната сигурност и промишлената конкурентоспособност. Ако промяната бъде приета, ще нанесе непоправими щети на българския въгледобив и енергетика - ключови отрасли на националната икономика.

Министерството на енергетиката и Министерството на икономиката на Република България, БЕХ ЕАД подкрепят позицията на „Мини Марица-изток” и Българска минно-геоложка камара, че новите норми са непостижими за преобладаващата част от топлоелектрическите централи.  С позиция за необходимостта от общи действия се присъединяват и ТЕЦ “Марица- изток 2“, Асоциация „Български въгледобив“, НТС по минно дело, геология и металургия, Национален комитет на България в Световния енергиен съвет, Съюз на учените.     

„Защитата на „Мини Марица-изток“ и оттук на сектор „Енергетика“ не е тясно браншови подход. Това е национална кауза и трябва да бъде осъзната и приета от всички отговорни български институции и политици“, коментира проф. д-р Лъчезар Цоцорков. „Става въпрос за гарантиране на надеждна доставка на базова електроенергия, до осигуряване на над 10 000 преки работни места и други десетки хиляди – непреки, до устойчиво развитие на регион Стара Загора и на националната икономика“, допълни той.  „Прекратяването на производството на електроенергия от въглища на „Мини Марица-изток“ , ще доведе до сериозна икономическа и социална криза в региона с непредвидими последици за страната“, категоричен е проф. Цоцорков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама