Отбелязват Световния ден за борба с тормоза в училище в Мъглиж

10:19, 22 фев 17 25 618 Шрифт:
Автор:

За втора поредна година община Мъглиж и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните организират Кампания за отбелязване на Световния ден против тормоза в училище, известен като „ Ден на розовата фланелка”.


На всички общински училища са раздадени стикери и плакати с послания срещу насилието и тормоза. Чрез своя опит, чрез своите преживявания и активно участие на 22-ри февруари, младите хора ще изразят своето безкомпромисно отношение към тормоза в училище, начините за справяне с него и своята съпричастност към световната кауза за борба срещу насилието.

Световният ден за борба с тормоза в училище се отбелязва всяка година в последната сряда на фервуари. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция.

Инициативата  започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в училище в Канада. Тогава събитието се организира от двама ученици – Дейвид и Травис. При откриването на учебната година в същото училище група по-големи ученици се подиграват на деветокласник, който бил облечен с розова блуза. Момчето стига до плач. На следващия ден,  двамата решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски като жест на солидарност към тормозения техен приятел.
Тази инициатива бързо става популярна сред други училища чрез sms-и, имейли и медии. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следващата година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“.
За първи път в България „Денят на розовата фланелка” се отбелязва през 2012 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама