Детска изложба на мартеници редят в Стара Загора

08:29, 23 фев 17 / Култура 25 966 Шрифт:
Автор:

За поредна година община Стара Загора организира изложбата „Млада Марта“. Проявата е по повод 1 март – Ден на мартеницата. Изложбата ще бъде открита в събота от 11 часа в парк „Пети октомври“ (Градската градина).

Малчугани от детските градини и ученици от училищата в общината ще представят свои саморъчно направени мартеници.

Целта на изложбата е да се покаже желанието на децата да запазят този красив български обичай и да го предават от поколение на поколение.

„Идеята за такава изложба е моя и много години исках за няколко часа паркът да стане пъстър и весел с най-красивите български символи, изработени от сръчните ръчички на децата. Във всички училища и детски градини се правят мартенички - нека да ги видят повече хора. Защото те са истински, не са от пластмаса и метал, нямат необичайни за България елементи, сътворени са с чисти мисли, с много любов. Защото така децата се учат и на родолюбие, и на естетика, и на трудолюбие”, коментира журналистът Таня Иванова. По нейна инициатива са създадени работилнички за мартеници, където децата сами изработват червено-белите символи.

Поканват се всички, които са изработили мартенички, и тези, които още не са. Няма да има конкурси, няма да има жури. Как ще покажете творбите си решавате вие - на масичка, на табло, на стойка. Може да окичим дървета и храсти, може да пеем, да танцуваме. Да направим още един празник! Стара Загора заслужава. И децата на Стара Загора заслужават, уточняват организаторите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама