Над 800 кукери си дават среща в Стара Загора

06:50, 25 фев 17 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общо 19 групи от областите Благоевград, Ямбол, Сливен, Силистра, Шумен, Пазарджик, Павел баня, Пловдив и Стара Загора, ще участват в XIX-то издание на Фестивала на маскарадните игри в Стара загора. Над 800 кукери стават част от  страховитото колоритно множество от старци, бабугери, васильовци, арапи и др. Към тях ще се присъединят и 5 и 6-годишните малчугани от Детска градина № 8 „Българче“ и № 10 „Светлина“ в Стара Загора.

Фестивалът се открива на 4 март от 11.00 часа на площада пред сградата на община Стара Загора.

Пъстрото шествие от маскирани персонажи ще дефилира преди началото на празника по централния булевард „Цар Симеон Велики“, след което ще се спре на площада пред Общината, който в рамките на 3 часа ще бъде огласян от мощния звън на огромните хлопки и звънци, с които кукерите ще гонят злите сили. Специално експертно жури ще награди отличилите се състави.

Традиционният базар на традициите „Българско е!“, който съпътства атрактивната проява, ще представи производители от Силистра, Русе, Видин, Монтана и др., като приоритет е даден на местните майстори. Те ще разположат шатрите си по бул. „Руски“, в отсечките между бул. „Цар Симеон Велики“ и „Свети Княз Борис“ още на 2 март, а на 3 и 4 март ще бъдат облечени с народни носии. Базарът ще предложи на посетителите изделия от вълна, гравюри и дърворезби, произведения от природни материали, чанове и камбани, икони и др.

Фестивалът на маскарадните игри е включен в Културния календар на Община Стара Загора и се организира от Общината, Народно читалище „Н. Лилиев 2005“, Център за подкрепа за личностното развитие, Регионален исторически музей и Общество за фолклор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама