Атракцион „Светът на траките“ правят край Казанлък

07:00, 26 фев 17 / Култура 25 488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сериозен интерес демонстрираха казанлъчани при обсъждането на проекта Туристически комплекс: „Светът на траките“ и продължаване на велоалеята Казанлък - Север до Комплекса, като неотменна част от туристическия еко маршрут в Долината на тракийските царе“, който ще бъде реализиран от община Казанлък.

Детайли по дизайна на работния проект представиха Сребра Касева, началник на кабинета на Кмета и проектантът на комплекса арх. Ивелин Недялков. В разработката на идеята са участвали и траколози от Исторически музей „Искра“.

В препълнената зала на Културно-информационния център казанлъчани бяха запознати с дизайна на новия обект и с инвестиционния проект за неговата реализация. Големият интерес към „Светът на траките“ пролича и в направените предложения, на които ще бъде обърнато внимание при надграждането на проекта. Прозвучаха идеи за повече атракции за децата, включването на нови технологии, като например КИОСК машини за виртуална разходка, акцент върху винопроизводството на траките  и др.

За финансиране на проекта Община Казанлък ще кандидатства по оперативна програма “Региони в растеж“ 2014 - 2020, приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“  – Развитие на туристически атракции, с до 9 776 150 лв. максимален размер на безвъзмездната финансова помощ за всеки отделен проект от национално значение.

„Светът на траките“ ще бъде разгърнат на площ от 23 000 кв. м по пътя към прохода, близо до град Шипка и тракийските гробници „Шушманец“, „Оструша“ и „Голяма Косматка“, социализирани за посетители и реставрираните в момента „Хелвеция“ и „Грифони“. По замисъл, той трябва да пресъздаде максимално автентично атмосферата на начина на живот и обичаи на древните заселници в Казанлъшката долина, в съчетание с модерните туристически атракции, комфорт и визуални изкуства. Комплексът ще включва 6 зони: за паркинг, събития, демонстрации, отдих, възстановки на ритуала „Розобер в градина с маслодайни рози Дамасцена”. Предвидени са хотелски комплекс, ресторанти, музей, зони за занаятчийство и представяне на бойни умения на траките, амфитеатър на открито, зони за отдих и почивка.  Предвидени са 5 семейни бунгала, наподобяващи тракийски домове,  за настаняване на туристи и ресторант, където ще бъдат предлагани ястия по оригинални тракийски рецепти.  Изграждането на велоалеята ще направи атракциона достъпен от Казанлък като разходка на колела или с туристическо влакче.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама