Обновяват квартал „Изток“ в Казанлък

07:13, 27 фев 17 25 531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова и представители на общинското ръководство се срещнаха с домоуправители от квартал „Изток“ в Града на розите. На дискусията дайдоха домоуправители на жилищни кооперации, край които средата ще бъде изцяло подобрена. 

„Много от блоковете тук са строени преди 30 - 40 години, създадени са без инфраструктура и на нас се пада да облагородим средата. Ще направим всичко възможно да изпълним проекта, в диалог с всеки от вас!“, обеща кметът Галина Стоянова.

Пред жителите на квартала  бяха представени отделните етапи на проекта. За да може да стартират дейностите по него, първоначално ще бъде подменена ВиК мрежата, за което са осигурени отделно средства в размер на 500 000лв. След основния ремонт на водопроводната инфраструктура, реално може да започнат дейностите, в последователни стъпки: асфалтиране на четири важни за квартала улици: „Капитан Петко Войвода“, „Кремона“, „Верия“ и „Сент Ерблен“, реконструкция и изграждане на прилежащи тротоари, с ширина минимум 1,80 м, ново, икономично LED осветление.

Бяха представени и плановете за междублоковите пространства, които ще бъдат изградени и оборудвани за отдих, спорт и игра на децата, предстои реконструкция и на междублокови улици. На въпросите как ще бъдат опазвани, Галина Стоянова обеща денонощно видеонаблюдение.

Като най-голямо предизвикателство бяха посочени ламаринените гаражи. Тяхното преместване или премахване е задължително условие, за да се започнат реални дейности и е част от условията за финансирането на проекта. От общо 167 гаража, 54 са законни, 38 остават абсолютно с неясна собственост за общинската администрация, за други 67 са сключени договори отпреди 15-ина години, платени към Общината само за до края на 2002 г. и впоследствие с неизяснен статут.

От страна на Общината подходът е изцяло по Закона за устройство на територията и за всички реални собственици ще има решение с нови места за паркиране.  Ще бъдат предложени на търг места за гаражни клетки пред самите блокове, с отстъпено право на строеж.

Проектът „Обновяване на градската среда в град Казанлък“ е по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. , финансиран от Европейския фонд за регионално развитие, на стойност 5. 65 млн. лв.  

Текст снимка: Домоуправителите и общинското ръководство обсъдиха в детайли работата по проекта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама