Показват оръжия от Руско-турската война в Стара Загора

09:13, 27 фев 17 25 870 Шрифт:
Автор:

По повод Националния празник на Република България, Регионален исторически музей - Стара Загора обявява свободен вход за посетители впостоянната експозиция на 3-ти март.
Освен това на четвърто експозиционно ниво в сградата на музея зще бъдат организирани ателиета за най-малките посетители. Те ще се учат да оцветяват униформи на опълченци и да изработват знаменца.
Специална атракция за посетителите ще бъде организираната демонстрация на оръжие от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). 

Демонстрацията и ателиетата ще се проведат от 10.30 до 12.00 часа и от 13.30 до 15.00 часа. Участието в тях е безплатно, уточняват от музея.

Посетителите ще могат да разгледат експозицията в отдела  "История на българските земи ХV-ХІХ-ти век", който е създаден през 1961 г. Първоначално се нарича "Националноосвободителни борби" . През 1977 г. към музея се обособява и филиал Мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора", който има за задача да издирва, събира и съхранява паметници, свързани със Старозагорския бой (19/31 юли 1877 г.) и да работи за уреждане на постоянна експозиция в парк "Българско опълчение".

Във фонда се пазят над 2000 движими културни ценности - документи, книги, оръжие, ордени и медали, литографии, фотографии и вещи на значими личности, свързани с османския период, възраждането и първите години след Освобождението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама