Старозагорски архитект възстановява стаята на Левски в Мъглижкия манастир

13:01, 27 фев 17 / Култура 25 1004 Шрифт:
Автор:

Творци от Мъглиж събират средства за възстановяване на стаята в манастира „Свети Николай“ в Мъглиж, където е отсядал Васил Левски.  На специална изложба с дарени картини, старозагорският архитект Иван Иванов обяви, че сам ще възстанови стаята на Апостола.

„Още тази седмица започва работата по проекта.  Най-напред архитектът ще огледа помещението, за да види дали е възможно да се възстанови и съществувалото скривалище там”, съобщи Милена Господинова от местното сдружение „Творецъ” , автор на инциативата. По думите й това ще бъде най-удачната форма, защото архитект Иванов има своя фирма, която ще извърши дейностите. За работа си архитектът е получил две картини от  дарените за каузата.

 Мъглижките творци вече помогнаха за обновяването на параклиса „Св. Архангел Михаил“ в манастира, който е бил затворен през 90-те години на миналия век. Те са закупили църковен свещник за параклиса.

„Инициативата е на отец Йоан, той и монахините сами започнаха ремонт, после се включихме и ние с идеята за стаята на Левски”, обясни Господинова. Вече се мисли за обособяване на църковен музей и килийно училище на втория етаж в манастира. Целият етаж ще се оформи като музей, за да привлича интереса на турстите, които посещават църковната обител.

Стремежът на хората от сдружението е да възстановят културните традиции в общината. Има и идея за изготвяне на специална карта с историческите забележителности в района. Тя ще обхваща всички населени места в община Мъглиж. Според старозагорския художник Христо Танев, чиято е идеята,  Мъглижкият манастир трябва да стане място, където децата на България да почувстват историческото си наследство. Той дори предлага от прабългарската школа за оцеляване школата „Багатур” да организират лагер за обучение край Мъглиж.
Работата по възстановяването ще започне до дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама