СИДП: Не палете стърнища

14:50, 27 фев 17 25 1198 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За по-малко от седмица осем пожара, предизвикани от безконтролно палене на стърнища, вдигнаха на крак горските стражари към Североизточно държавно предприятие. Огнените инциденти са станали в периода от 18 до 23 февруари, а сигналите за тях са получени на телефон 112. В резултат от бързата реакция на гражданите, подали информацията, служителите на горските стопанства и на пожарна безопасност, са потушили своевременно пламъците и са предотвратили сериозни щети.

„Всички пожари са вследствие на човешка небрежност и безконтролно палене на стърнища. Регистрираните осем инцидента за толкова кратък период извън пожароопасния сезон са тревожен знак, че забраната за палене на огън в близост до горска територия не се спазва”, коментира Стоян Саров, началник отдел „Опазване и защита на държавните горски територии” към СИДП. По думите му на всички горски служители е разпоредено да имат готовност за предприемането на своевременни и адекватни мерки при евентуални пожари. „Апелираме да се спазват изискванията за безопасност и да не се палят стърнища. Благодарим на гражданите, чиито сигнали на телефон 112 допринесоха за бързото потушаване на огъня и опазването на горите”, допълни Саров.

На 18 февруари са възникнали пожари в местността „Бешиктепе” в обхвата на ДГС „Нови пазар” и близо до старото поделение в Разделна, община Белослав. И при двата инцидента са изгорели само сухи треви и храсти, отчитат от СИДП. Низов пожар е регистриран и на 22 февруари. Огънят тръгнал край кв. „Дивдядово” в Шумен и засегнал 3 дка горски територии със смесени насаждения. Силно наклоненият терен и поривистият вятър затруднили борбата с огъня. В гасенето участвали 40 военнослужещи и шестима служители на ДГС „Шумен”.

Общо пет огнени инцидента, причинени от човешка небрежност, са регистрирани на 23 февруари. Първият от тях възникнал в близост до горска територия в с. Габърница, община Ветрино. Служителите на ДГС „Провадия” се включили в гасенето на горящите сухи треви и храсти след сигнал на телефон 112, подаден от кмета на селото. Низов пожар заради запалени стърнища обхванал 2 дка горска територия в местността Широката пътека, в гр. Девня. В потушаването на огъня
участвали специализираната група за борба с горските пожари на ДГС „Суворово”, както и служители на пожарна безопасност.

Запалени сухи треви и храсти край пътя между селата Гроздьово и Нова Шипка, вдигнали по тревога горските стражари към ДЛС „Шерба”. С участието на служители на ДГС „Смядово” пък бил бързо потушен пожар край с. Кълново. Поради бързата реакция на служителите на ДГС „Варна” и пожарна безопасност е потушен огнен инцидент в местността Боровец. Пламъците тръгнали от поляна край горска територия, но били локализирани и засегнали само сухи треви и храсти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама