Изпращаме тридесет и трети контингент в Афганистан

08:58, 28 фев 17 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тридесет и третият български контингент ще отпътува днес за Афганистан. Формироването ще бъде тържествено изпратено в 14.00 на площад „Севтополис” в Казанлък. Очаква се на церемонията да присъства служебният военен министър генерал Стефан Янев.

Контингентът е сформиран в рамките на 61-а Стрямска механизирана бригада. Той е в състав от 101 военнослужещи, от които 8 жени. В него е включен национален елемент, група за охрана в състав от 76 военнослужещи, от които 13 нямат участие в предишна мисия, а останалите 63 са участвали в 1 и повече мисии по време на службата си, и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО.

Национален командир е полковник Христо Атанасов - държавен експерт в отдел "Контрол на дейността на Въоръжените сили" в Инспектората на Минитерство на отбраната. Той е участвал в международна мисия на Българската армия в Афганистан през 2010 г. Участието в 33-та мисия е съгласно отговорностите на страната ни като член на НАТО и в съответствие с приетата Стратегия за трансформиране на участието на въоръжените сили на България в ръководените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан.

Командир на групата за охрана е капитан Ивайло Алексов - помощник-началник в отделение "Разузнаване" във 2-ри механизиран батальон от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Това е неговото второ участие в международна мисия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама