Представят два балета в Старозагорската опера

12:39, 28 фев 17 / Култура 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На сцената на Старозагорската опера днес меломаните могат да видят премиерата на два балетни спектакъла.  Премиерата на „Ромео и Жулиета” по музика на Чайковски и „Полет към светлината” по  музика на Чайковски, Гершуин, Масне, Пиацола, Росини  е най-новото предложение на операта.

Хореографията и режисурата на двата едноактни балетни спектакла са на примабалерината, хореограф и педагог  Силвия Томова, която от ноември 2016 година е художествен ръководител на балетната трупа на Държавна опера Стара Загора.

„В рамките на няколко месеца бе оформена интернационална балетна трупа, в която бяха привлечени балетисти и балерини  от България, Гърция, Франция, Италия, Албания, Южна Корея, Тайван и Япония.  Всички работят усърдно и на изключително високи обороти под ръководството на неуморната Силвия Томова”, казаха от Операта.

За кратък период от време балетните артисти успяха да постигнат забележителни резултати в своето индивидуално и ансамблово развитие. След „Делвата“, чиято премиера се състоя през ноември 2016 г., балетните спектакли „Ромео и Жулиета“ и „Полет към светлината“ са второто сериозно предизвикателство пред Балета на Старозагорската опера.

Силвия Томова поставя за трети път двата едноактни балета – за първи път тя осъществява триумфално своята идея с балета на Косово, през 2014 година – с балетната трупа на Русенската опера, а сега – с балета на Държавна опера-Стара Загора.

Декорите и костюмите в балетните спектакли „Ромео и Жулиета“ и „Полет към светлината“ са дело на неповторимия световноизвестен художник от Италия Салваторе Русо, поставял с голям успех и многократно в най-големите оперни театри в Италия и по света.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама