Уникално шествие с българския трибагреник за 3 март в Стара Загора

05:55, 03 мар 17 25 1216 Шрифт:
Автор:

Орлин Горанов и артисти от Старозагорската опера ще изпеят акапелно химна на Република България при издигането на националното знаме пред Общината на Трети март, съобщи днес Ивелин Керанов, директор на Драматичен театър Стара Загора и режисьор на тържествата по случай националния празник.

Хиляди ще се включат в паметното шествие под надслов „За свободата...Да развеем българското знаме”. Освен военните от Втора механизирана бригада, знамето ще носят старозагорци и патриоти от различни краища на България.

„Превръщаме пренасянето на националния флаг в традиция”, обясни Керанов. По думите му м.г. над 22 хиляди души са участвали в тържествата.

 Уникалният 300-метров национален флаг ще измине пътя от Общината до  Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора", където ще бъде издигнат на единия от постаментите.

Традиционно шествието ще поведат старозагорски свещеници с репликата на Самарското знаме, която се намира в Регионалния исторически музей.

Около 12 часа шествието трябва да пристигне на мемориала. Там отново Орлин Горанов и оперни артисти ще изпеят патриотични български песни. За повече настроение ще се погрижи ансамбъл „Загоре”, чийто певци и танцьори ще вдигнат патриотичния градус на жителите и гостите на Стара Загора.

Програмата на Община Стара Загора за Националния празник - 3 март започва в 9.00 часа с Божествена света литургия в храма „Св. Николай“. В 10.15 часа ще бъдат положени венци и цветя на всички паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора.
Тържественият ритуал за издигане на националното знаме на Република България на площада пред Общината ще започне в 10.30 часа, след което ще тръгне шествието.

От община Стара Загора ще бъдат осигурени и безплатни автобуси за гражданите, които желаят да участват в ритуала на Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора".

От 18.00 часа на площада пред Общината започва концерт на оркестър „Славяни”, от 19.00 часа ще е тържествената заря-проверка с илюминации.

През т.г. се навършват и 140 години от боевете за защитата на града, припомниха организаторите. Годишнината ще бъде отбелязана със специална програма, чиято кулминация ще бъде светлинно-звуковият спектакъл  „Молитва за Стара Загора“, на 31 юли от 21.00 часа, на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама