Стотици кукери ще гонят злите сили в Стара Загора

06:45, 04 мар 17 / Култура 25 645 Шрифт:
Автор:

Общо 21 фолклорни групи от цялата страна ще участват в XIX-то издание на Фестивала на маскарадните игри в Стара Загора днес. Страховитото колоритно множество от старци, бабугери, васильовци, арапи и др. от областите Благоевград, Ямбол, Сливен, Силистра, Шумен, Пазарджик, Павел баня, Пловдив и Стара Загора ще превърнат площада пред Общината в жива кукерска сцена. Към тях ще се присъединят и 5 и 6-годишните малчугани от Детска градина № 8 „Българче“ и № 10 „Светлина“ в Стара Загора.

Фестивалът се открива в 11.00 часа. Пъстрото шествие от маскирани персонажи ще дефилира преди началото на празника по централния булевард „Цар Симеон Велики“, след което ще се спре на площада пред Общината, който в рамките на 3 часа ще бъде огласян от мощния звън на огромните хлопки и звънци, с които кукерите ще гонят злите сили. Специално експертно жури ще награди отличилите се състави.

Местни майстори пък участват в традиционният базар  „Българско е!“, който съпътства Фестивала. Те са разположили шатрите си по бул. „Руски“, в отсечките между бул. „Цар Симеон Велики“ и „Свети Княз Борис“ още на 2 март, а днес ще бъдат облечени с народни носии. Производители от Силистра, Русе, Видин, Монтана и др., предлагат изделия от вълна, гравюри и дърворезби, произведения от природни материали, чанове и камбани, икони, ножове, сребърни накити, кожени изделия  и др.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама