Драгомир Стойнев от БСП: Миньорите знаят на кого да вярват

09:11, 08 мар 17 / Политика 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„За съжаление, днес в сърцето на българската енергетика, се страхувам, че ще заваря ситуацията, която беше през 2013 г. - миньорите в стачна готовност, ТЕЦ „Марица-изток 2” с финансов дефицит”, каза в Раднево Драгомир Стойнев, водач на листата на Коалиция „БСП за България” в Старозагорски избирателен район, досегашен депутат от региона и бивш министър на икономиката и енергетиката.

Стойнев припомни, че докато е бил министър два пъти е увеличавана цената на въглищата добивани в „Мини Марица-изток”.  Обясни още, че е договорил два багера, а правителството на ГЕРБ не е успяло да осигури съфинансиране. „В мините няма пари и за гайки. Това не може да продължава така, освен ако някой не цели да съсипе въгледобива в България. Затова искаме промяна в политиката в енергетиката, промяна, която ще осигури на хората сигурност в домовете и спокойствие за работните им места. Сега, доколкото разбирам, отново предизборно се назначават хора, но трябва да има и съответните инвестиции, които да подсигуряват тези  назначения. Иначе говорим само за едно легално купуване на гласове.  Хората трябва да бъдат спокойни - БСП се връща на власт и ще има достатъчно средства за миньорите и за ТЕЦ „Марица-изток 2”. Ще спре политиката на постоянно увеличаване на дефицитите”, категоричен бе Стойнев. 

На обвинения, че е привърженик на атомната енергетика, Стойнев отговори: „Миньорите да преценят на кого да вярват - на този, който увеличи два пъти цената на въглищата, на този който осигури два нови багера. Международният фонд "Козлодуй" по принцип не финансира закупуването на такива активи, но аз бях в Лондон лично по време на сесията на донорите и спорих много с международните инвеститори, за да отпуснат средства за тези два багера. Това че сегашното правителство не можа да осигури нужното съфинансиране, ясно показва какъв е бил техният капацитет. Миньорите знаят на кого да вярват”.  По думите му от ГЕРБ не са направили нищо за мините. „Те знаят само как да ги източват. Това го могат”, коментира още Стойнев.

„Трябва да спечелим изборите, ако искаме тук работата да продължи”, категоричен бе водачът на листата. „Има и още един капан. Ако през април се приеме директивата за емисиите в Европейския парламент, трябва да се затворят ТЕЦ-овете, а след тях и мините. Аз питам ГЕРБ, къде спаха през 2016 г., къде беше тяхната министърка на околната среда, къде беше политическото лоби в Европарламента”, обясни Стойнев.

„За кабинета „Нинова” първа задача за България и за енергетиката ще бъде да има дерогация (изключение) така че тази директива, която ще затвори 40% от българската енергетика да не важи за България. БСП трябва да бъде първа политическа сила, за да можем за пореден път след 2013 г., да спасим българската енергетика”, призова социалистът.

„Българският миньор е основата на българската енергетика. Той трябва да работи в добри условия, с модерна техника и добро заплащане”, категоричен бе ексенергийният министър.

Той обясни, че се предвижда създаването на Фонд „Индустрия” с капитал от 500 млн. лв. за създаване на работни места. „Фондът задължително трябва да има филиал в Стара Загора”, категоричен бе Стойнев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама