94% от площите в област Добрич се използват за земеделие

10:08, 12 мар 17 25 531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отрасъл "Земеделие" през последните години бележи растеж, както за страната, така и за областта на Добрич, сочат данните на Министерството на земеделието и храните. Брутната добавена стойност (БДС) от него нараства с 3% средногодишно и представлява 17% от БДС на цялата икономика за областта. За сравнение, за България този показател е 5.3%.

Земеделието е 3-4 пъти по-важно за областта, отколкото този отрасъл влияе за развитието на икономиката в национален план.

Данните сочат още, че 94% от площите в областта се използват за земеделски нужди и са заети със зърнени маслодайни култури, като това е една от най-високите стойности за страната. В областта се наблюдава нарастване на площите със зеленчуци почти два пъти, както и тези с трайни насаждения – с 6%.

По-интензивно е нарастването на ръста на животновъдството. Най-висок е ръстът за свиневъдството - 19%, както и за говедовъдството. При овцевъдството увеличението е със 7%, а при пчеларство – с 9%. Най-висок растеж има развитието на биологичното направление в отделните производства, като за сектор пчеларство достига 30%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама