Обновеният плувен басейн в Стара Загора отваря врати

07:00, 13 мар 17 25 976 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Закритият плувен басейн в Стара Загора отваря врати днес. Дългочаканият ремонт приключи и обновеното съоръжение вече ще приема посетители.

През първите два дни в него ще тренират само плувците от Спортното училище "Тодор Каблешков" и четирите спортни клуба в Града на липите. От сряда басейнът ще работи и за граждани.

Според приетите от Общинския съвет такси, цената на билетчето за възрастен е 5 лв. за един час. За родител и дете до 12-годишна възраст цената е 6 лв. Абонаментните карти за ученици и студенти струват 12 лв. за 8 посещения, а възрастните ще заплащат по 75 лв. за 20 посещения.

Ремонтираното съоръжение е със застроена площ 1893,34 кв.м и разгъната застроена площ от  3946, 02 кв.метра. Стойността на инвестицията е 2,73 млн. лв., от които 910 000 лв., осигурени от Фонда за регионално градско развитие на Инициатива „Джесика“.
Изпълнените строително-монтажни работи осигуряват икономия на енергия и топлосъхранение, безопасна експлоатация и хигиена, едновременно с това подобряват общия естетически вид на сградата. Монтирани са метални телескопични трибуни с 2 реда седалки на балкона и с 3 реда седалки на нивото на басейна, с общо 384 седалки.
Топлинно изолирани са покривът, подовете, дъното и стените на басейна. Положени са нови подови настилки – теракота за мокрите помещения, хомогенна винилова настилка за кабинетите, клинкерни плочи за басейна и обходната зона около него, каучукова мека ударопоглъщаща настилка във фитнес залата и гранитогрес за балкона над басейна. По време на ремонта конструкцията на басейна е възстановена и усилена. Премахната е силно повредената долна плоча от покривната конструкция и тухлената зидария. Армировката е почистена от прах, ръжда и др. замърсявания, обработена с антикорозионно покритие. Стоманобетонните елементи са усилени с външно залепена полимерна армировка на въглеродна основа и със стоманобетонови кожуси. Конструкцията е подобрена за вертикални товари и сеизмично въздействие.
Монтирани са осветителни тела с луминесцентни лампи за мокрите помещения, прожектори за покрития плувен басейн и осветителни тела с халогенни лампи за санитарните помещения. Изградена е пожаро-известителна инсталация, осигурена и с автономно електрозахранване.
Извършена е цялостна подмяна на канализацията в сградата и на цялата хоризонтална водопроводна мрежа на ниското тяло.
В помещението на басейна са монтирани 6 таванни вентилатора, които изсмукват замърсения (влажния) въздух. Поставени са нови вентилационни камери, за осигуряване на топла вода в горната част на южната фасада са монтирани слънчеви колектори. Осигурен е достъп до басейна за хора в неравностойно положение, през входната врата на източната фасада, чрез рампа с наклон по-малък от 5%.

Текст снимка: Обновеният басейн е един от най-модерните у нас. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама