Три нови опери представят в Стара Загора

07:30, 18 мар 17 / Култура 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За пръв път в Стара Загора ще бъдат представени три оперни заглавия. На  22 март от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера, зрителите ще могат да видят: „Стената“, „Африканска окарина“ и „Аукцион“.

 Композиторите Енрико Травалионе, Никола Стрефелини и Карл Фиорини са победителите в Международен конкурс за написване на камерна опера за Държавна опера Стара Загора, който бе обявен през 2015 година и приключи успешно през септември 2016 г.

Датчанинът Мортен Ройсен бе избран за режисьор на техните творби, а спектаклите ще дирижира роденият в Рим, но живеещ в Лондон, изявен диригент и композитор Димитри Скарлато.

Сюжетите и на трите едноактни опери разглеждат парадоксите в съвременното общество и са своеобразни метафори на влиянието на социалната среда върху  хората и обществото.

Вечерта, посветена на съвременната опера, ще започне със спектакъла на  „Стената“ от Енрико Травалионе. В  операта  се разказва за натиска, който политиката оказва върху обществото. Политиката е представена метафорично чрез образите на двама министри, а обществото  - чрез двойка млади влюбени. Младите са пациенти в лудница , но въпреки лудостта и всичко, което се случва около тях, двамата успяват да стигнат един до друг, да се влюбят - независимо от преградната стена. Режисьорът представя интересно и оригинално стената – олицетворение на техните чувства и емоции. Стената е от прозрачен материал, опънат на две рамки. Зрителят не вижда  младите хора, но вижда техните ръце, лицата им. Сменят се различни сцени, в които политиците  извършват опити върху двойката, дори упражняват насилие, но накрая чувствата между двамата надделяват. 

Втората опера „Африканска окарина“ е от Никола Стрефелини. Историята е за младо семейство, което не може да реши своите проблеми и да овладее своите различия в годините – живели са заедно, но изневерите и особено пристрастяването на мъжа към киното и филмите на Чарли Чаплин,  провокират тяхната раздяла.

В третата част на специалната вечер ще бъде представена моно операта „Аукционът“ от малтийския композитор Карл Фиорини. Тук историята се развива около един търг, участват няколко статисти, но действащото лице е само едно. Вниманието се фокусира върху логиката на търговеца, който продава всичко и на всяка цена.

Музиката на трите произведения е много различна. „Стената“ се опира на основата на експресионизма, докато втората опера е по-скоро „полифония на 21 век“ . В „Аукцион“  има елементи на мюзикъл с влияние от музиката на Ленард Бърнстейн.

В премиерните оперни спектакли участват артисти на Старозагорска опера и млади оперни  артисти от Белгия, Румъния, Португалия и Англия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама