Емил Христов:Искат да затворят комплекса „Марица- изток“ зад гърба на миньорите

21:12, 18 мар 17 / Политика 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Отново БСП се разминава с твърдението, че ще подкрепя българската топлоенергетика, в лицето на нашия комплекс „Марица-изток“, каза водачът на листата на ГЕРБ в Стара Загора Емил Христов на пресконференция, в която учасваха ексминистърът на околната среда и водите Ивелина Василева, зам.-министърът на енергетиката в правителството на Борисов Жечо Станков и кметът на Раднево д-р Теньо Тенев.

„Само преди два дни евродепутатите от БСП - Петър Курумбашев, Момчил Ненков и Георги Пирински работиха против българските национални интереси“, категоричен бе Емил Христов. „Те са подкрепили със „за“ гласувана в Европейския парламент резолюция, с която се препоръчва на държавите – членки да забранят субсидирането на изкопаемите горива, които намаляват цената на производството на енергия от тях. Евродепутатите от ГЕРБ са гласували "против", защото тази точка пряко касае България и в частност Източномаришкия басейн“. 
Според Емил Христо това, което са направили евродепутатите от БСП е точно обратното, на това, което говорят кандидатите им за депутати в региона. „Защото ако бъде спряно субсидирането на изкопаемите горива на територията на ЕС, това ще се отрази пряко на цената на енергията и оттам на конкурентоспособността на икономиката. Освен това стотици българи може да загубят работните си места, ако бъде спрян добивът на изкопаеми горива и се затворят електроцентралите, които произвеждат електроенергия от въглища“, подчерта той.

„Тук съм, за да потвърдя категоричната ни позиция, че ние няма да позволим затварянето на българските топлоелектрически централи. Няма да позволим, както и досега, приватизирането на държавните дружества в сектора“, категорична бе Ивелина Василева. Според нея се лансират неверни тези, че правителството на ГЕРБ през 2016 г. е „проспало“ дебатите във връзка с изменение на работен документ в директивата за емисиите от промишлеността. „Бях лично засегната и поисках извинение от Драгомир Стойнев, във връзка с невярното твърдение, защото досието, за което той говореше, е започнато от европейските органи още през 2011 г. Оттогава досега МОСВ ясно и твърдо е заявявало своята позиция в защита на националния интерес, в защита на българската енергетика, включително и през октомври 2016 г., когато за пореден път е изразена отрицателната позиция на България. Като министър на околната среда и водите, включително и всички мои предшественици, в това число и колежката на Стойнев в правителството на Орешарски, винаги сме защитавали твърдата позиция, че не трябва да се правят изменения в директивата“, обясни Василева. 
Според нея тези внушения са изключително вредни, защото създават у хората страх, че десетки хиляди души ще останат без работа. Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков посочи, че най-важната задача е била да се стабилизира секторът, след като правителството на Орешарски е оставило след себе си една несигурна, неразплатена и затлачена енергийна система. „Миньорите нека да знаят, че стоим зад тях, и че ще продължим диалога, който имахме, както и със синдикатите и с ръководствата на дружествата“, категоричен бе Станков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама