Тринадесет таланти от „Орфееево изворче” получиха годишни стипендии

09:03, 21 мар 17 25 608 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Приключи ХVII- то издание на Националния детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче“. Участие в него взеха над 1400 изпълнители от цялата страна. Наградите на конкурса бяха официално обявени на гала концерта на лауреатите, съпроводени от бурните овации на участниците и гостите в залата на препълнения Драматичен театър. Заместник-кметът на общината Иванка Сотирова връчи голямата награда Приз на кмета на Община Стара Загора на Фолклорна формация „Мавруда“ от Средно училище  „Екзарх Антим I“ в град Казанлък  с художествен  ръководител Димитър Гайдаров. „Стара Загора винаги се отнася с особена почит и отношение към този конкурс.

Градът се гордее с този конкурс, защото той съхранява корените на фолклора, на нашите традиции. Поздравявам всички ръководители, които отдават своята дан, своето време и ентусиазъм, безпрекословно да поведат тези млади хора да се посветят на фолклора. Благодаря и на родителите в днешното време на бездуховност и абдикиране, вие сте пример за това как трябва да се отглеждат и да се възпитават децата“, коментира Сотирова.

Специалната награда на Тракийско дружества "Одринска епопея" Стара Загора за колективен участник беше присъдена на Фолклорен ансамбъл „Тракийска младост“ с художествени ръководители Мария и Георги Найденови при СУ „Любен Каравелов“,  Пловдив.

С голямата награда на Фен Фолк ТВ, заснемане и излъчване на видео клип на най-изявения народен певец в конкурса беше отличена Полина Порумова от ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград.

По „Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища“ на Министерството на културата на Република България, са определени годишни стипендии на тринадесет участници в конкурса. Това са Яница Младенова и Петя Михайлова от Национално музикално училище „Любомир Пипков“, София, Мария Бакова от НУМТИ „Добрин Петков“,Пловдив, Мартин Трандев – акордеон, НУМСИ „Христина Морфова“, Стара Загора, Гроздан  Огнянов – акордеон, НУМСИ „Христина Морфова“, Стара Загора, Иван Маджев – кавал, СУ „Любен Каравелов“ Пловдив, Калоян Георгиев – кавал, НУИ „Панайот Пипков“, Плевен,  Павел Желязков Димов – гайда, СУ „Димчо Дебелянов“, Бургас, Станьо Петров – гайда, НГХНИ „К. Преславски“, Варна, Александър Атанасов, СУ „Любен Каравелов“, Пловдив, Тоника Андреева – гъдулка, Плевен, Стоян Чалгънов – тамбура, Благоевград и Виолета Димитрова – тамбура, НУИ „Панайот Пипков“,  Плевен

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама