В Стара Загора посрещнаха 32-я контингент от Афганистан

15:44, 23 мар 17 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тържествен ритуал по посрещането на 32-я български военен контингент, участвал в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“ се проведе днес в Стара Загора. В неговия състав са включени до 110 военнослужещи. Национален командир на контингента е полковник Андрей Мецов от Дирекция „Стратегическо планиране” на Министерството на отбраната, помощник национален командир е подполковник Георги Манев от военно формирование 46 430 – София, а командир на механизирания взвод е капитан Иван Пипов от военно формирование 48 430 – Стара Загора.

„Всички вие, воините от 32-ия български военен контингент, проявихте отговорност, мъжество и професионализъм, с които защитихте авторитета на Българската армия, и бяхте едни добри посланици на Република България в чужбина“,  каза в обръщението си служебният министър на отбраната Стефан Янев, който прие строя.

В продължение на шест месеца от септември 2016 г. до март 2017 г., военнослужещите от механизирания взвод от състава на 32-ия български военен контингент са извършили близо 450 патрула по вътрешния периметър на летище Кандахар и са изпълнявали задачи по организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летището. За първи път са изпълнявали и новата за българския контингент задача по осигуряване на цялостната охрана на вътрешния периметър на базата в Кандахар. Постигнати са добри резултати и от офицерите от екипа от съветници в работата им по обучението на началниците на управления от 205-ти корпус на Афганистанските сили за сигурност.

Министър Стефан Янев отбеляза, че с професионалната си работа българските военнослужещи са спечелили високото признание на съюзниците, за което свидетелстват наградите, получени от българския контингент. Той награди националния командир на контингента полковник Андрей Мецов с награден знак „За отлична служба“ втора степен за офицери, старши сержант Недю Недев с награден знак „За военна доблест“ трета степен и командира на взвода капитан Иван Пипов с предметна награда. Награди връчиха и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров и изпълняващият длъжността командир на Сухопътните войски бригаден генерал Михаил Попов.

На тържествения ритуал в Стара Загора присъстваха старозагорският митрополит Киприян, секретарят на общината Делян Иванов, областният управител проф. Веска Шошева и др. представители на държавната и местната власт, както и много граждани.

Българският принос в мисията на НАТО в Афганистан продължават военнослужещите от 33-ия военен контингент, с национален командир полковник Христо Атанасов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама