Започнаха Чудомировите празници в Казанлък

16:19, 25 мар 17 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По традиция, на рождения ден на Чудомир, в едноименния литературно-художествен музей в Казанлък, днес бяха открити за 24-ти път празничните дни на великия нашенец.

До Деня на хумора и сатирата обичайно Казанлък се превръща в културен център с богата и стойностна програма от културни мероприятия  за всички възрасти. Цялата палитра от изкуства в 8 дни, обогатени с 32 събития и 2 съпътстващи – първото у нас училище за карикатура, творчески уъркшопове, 5 утвърдени конкурса, 6 премиери на литературни произведения, концерти за различни вкусове, фотоизложби, изключителна театрална програма, художествена инсталация в градска среда и рисуване... 

С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя на гроба на големия творец присъстващите отдадоха почит на Димитър Христов Чорбаджийски, 127 години след датата на неговото рождение.

Представители на организаторите -от община Казанлък, фондация „Чудомир“ и ЛХМ“Чудомир“, гости от много културни институти от града и почитатели на изкуството на именития им съгражданин бяха поздравени с песните на хор „Севтополис“ под диригентството на Дора Кошева.

Началото на празниците на Чудомир даде откриването на изложбата „Жената бе, жената“ с негови женски образи, докоснали очите и душата на художника, с емоции, различни от познатите остроумни и пеперливи Чудомирови карикатури, живописни творби и рисунки - израз на обич, състрадание и преклонение към нежната половина на човечеството от казанлъшкия творец – чудо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама