Връчиха на Христо Бойчев наградата „Чудомир“

10:27, 26 мар 17 / Култура 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първата си награда „Чудомир“ за къс хумористичен разказ за творбата си „Феномен“ получи драматургът Христо Бойчев.

Главният редактор на вестник „Стършел“ Михаил Вешим обяви името на победителя, отличен измежду близо 30 хумористични произведения в един от най-старите литературни конкурси у нас и подари на Христо Бойчев Майсторско свидетелство на Стършеловата задруга.

Пред пълната зала на Народно читалище „Искра – 1860“ награденият благодари на община Казанлък от името на цялата литературна общност в България, че продължава да поддържа дългогодишното отличие, въпреки трудните времена за
българската литература.

Първият носител на „Чудомир“ е писателят Петър Незнакомов, отличен през 1969 г., само година след смъртта на Чудомир. През годините отличието за най-добър български хумористичен разказ е получавано от млади дарования и известни писатели като Здравка Евтимова, Димитър Чавдаров – Челкаш, Станислав Стратиев, Любен Дилов – баща и редица други утвърдени майстори на перото в българската литература.

Преди церемонията за връчване на приза, публиката видя премиерата на българска сцена на постановката „Секс за първи път“. Българската версия е дело на Продуцентска къща „Креди Арте“, със съдействието на театър „Сълза и смях“. Емоционалните провокации и откровения за любовта и секса отправиха талантливите Милица Гладнишка и Александра Сърчаджиева, в наситен диалог със своите сценични партньори Камен Воденичаров и Димитър Живков, под режисурата на Димитър Стефанов. Премиерата в София предстои на 21 април, т.г.

В тазгодишната театрална надпревара „Комедийният хит на сезона” по време на  празниците ще се състезават пет силни заглавия, показани със съдействието на Общински театър „Любомир Кабакчиев“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама