Закриват сметището „Мандра баир” край Стара Загора

14:20, 28 мар 17 25 1258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Даване на съгласие за кандидатстване на община Стара Загора за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за изпълнение на проект „Закриване и рекултивация на старо депо за твърди битови отпадъци на Община Стара Загора“  ще трябва да решават на предстоящата общинска сесия местните старейшини.

Предложението е на кмета Живко Тодоров. „Обект „Регионален център за управление на отпадъците – Стара Загора“ в землището на с. Ракитница като част от Регионалната система за управление на отпадъците в регион Стара Загора е изграден по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2011 год.“ и е въведен в реална експлоатация на 03.01.2017 г. Според решение на директора на РИОСВ Стара Загора дейността по депониране на отпадъци на старото общинско депо за неопасни отпадъци в местността „Мандра баир“ трябва да се прекрати, считано от датата на въвеждане в експлоатация на Регионалната система за управление на отпадъците. Според изискванията на Закона за управление на отпадъците в срок до три месеца от преустановяване експлоатацията на депото, собственикът започва извършването на дейностите по закриването му”, се казва в предложението.

 Община Стара Загора е предприела необходимите мерки за закриване и рекултивация на старото общинско депо. След проведена обществена поръчка е избран изпълнител, който е изготвил Работен проект за рекултивация на депото, който е одобрен и има издадено разрешение за строеж.

Управителният съвет на ПУДООС пък е приел приоритети за финансиране. В сектор „Управление на отпадъците“ ще бъдат финансирани проекти за рекултивация на депа с прекратена експлоатация. Според изискванията на ПУДООС проект „Закриване и рекултивация на старо депо за твърди битови отпадъци на община Стара Загора“ е допустим за финансиране.

Затова и Живко Тодоров иска съгласие Общината да кандидатства и сключи договор за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от ПУДООС за изпълнение на проекта.

Депото за битови отпадъци на Стара Загора е разположено в местността „Мандрата“, в землищата на селата Богомилово и Християново и заема обща площ от 93 дка. Влязло е в експлоатация през 1973 г.  Целта на проекта е постигане на ефективна система за техническа и биологична рекултивация чрез отчитане на съществуващите релефни, ландшафтни, климатични, почвообразуващи фактори, строежа, състава и свойствата на почвите, месните растителни условия и местни видове както и човешки дейности. Предвижда се да се оформи ново тяло на депото, запечатване на отпадъците с горен изолиращ екран и последваща техническа и биологична рекултивация и други дейности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама