56 каруци са задържали горските в Старозагорско

16:15, 28 мар 17 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През изминалата 2016 година на територията обслужвана от Регионална дирекция на горите (РДГ) Стара Загора са конфискувани 56 каруци, използувани за пренасяне на незаконна дървесина, съобщи днес инж. Петър Заяков, директор на РДГ. Прибрани са и 26 коня.

Госките служители са конфискували още 31 моторни превозни средства - леки автомобили, бусове и камион. Иззети са и 12 моторни триона.

Незаконно добитата дървесина е около 1000 куб. метра, уточни Заяков. Той отново потвърди, че се води безкомпромисна борба с бракониерите. През изминалата година са съставени 551 акта и 533 наказателни постановления. В Прокуратурата са предадени 50 случая.

Радващото е, че има постановени 25 присъди за незаконно добиване, транспортиране и държане на дървесина.   

Събраните суми от глоби са в размер на 10 895 лева. „ Голям проблем имаме със събираемостта, ползваме услугите на съдебни зпълнители, но все още тя е в рамките на 19.9%”, оплака се директорът.

Той съобщи още, че започва традиционната Седмица на гората, която се провежда всяка година в началото на април. Тази година мотото е „Гората е живот”. На 7 април в Стара Загора, по пътя за Дъбрава, ще има масово залесяване.  

В Регионалната дирекция днес беше открита и зала с природо-научна сбирка, съдържаща 345 препарирани животни и птици.

Текст снимка: Петър Заяков отчете дейността на дирекцията през изминалата година. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама